Start2Camp

5 bijzondere spookstadjes in Europa

5 bijzondere spookstadjes in Europa
2523 0

Gezellige terrasjes, winkeltjes en leuke musea om te bezoeken; dat is het standaard beeld bij het bezoeken van een stadje. Maar het kan ook anders! Door heel Europa vind je verlaten spookstadjes waar de inwoners het dorp hebben verlaten door een aardbeving, oorlog of doordat ze in de verdrukking kwamen door andere steden. Je kunt zelfs bij deze steden in de buurt kamperen als je durft… 

Oradour-sur-Glane, Frankrijk

oradour-sur-glane

Dit Franse stadje is tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 flink onder vuur genomen door de Duitse bezetters. Door een massaexecutie, waarschijnlijk uit wraak, werd het complete dorp uitgemoord. Slechts zes personen overleefden de actie. Na deze gebeurtenis is besloten om het dorp niet te restaureren, maar alles in de staat van na de verwoesting te laten, inclusief de doktersauto die midden op het plein staat. Een bezoek aan het museum en wandeling door het verwoeste stadje is zeer indrukwekkend.

Vanaf de camping eens naar het stadje rijden? We hebben campings geselecteerd die in de buurt liggen.

Craco, Italië

craco

Craco ligt echt in de laars van Italië en is gesticht in de 8e eeuw. Het dorpje ligt op een heuvel. Door herhaaldelijke aardsverschuivingen moest de bevolking verhuizen naar een lager gelegen dorpje. Resultaat: een prachtig, idyllisch verlaten stadje dat geregeld gebruikt wordt als filmlocatie, voor bijvoorbeeld James Bond – Quantum of Solace. Daarnaast staat Craco op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt het verlaten plaatsje gebruikt als wetenschappelijk park. Het verschuiven van de grond en het verval van de plaats wordt door wetenschappers onderzocht en in kaart gebracht.

Een wandeling maken door de vervallen straatjes? Boek een camping vlakbij.

Belchite, Spanje

belchite

Net als in Oradour-sur-Glane is ook in Belchite veel gevochten. In het stadje werden twee belangrijke veldslagen uit de Spaanse geschiedenis uitgevochten. Eén in 1809, in de onafhankelijkheidsoorlog tegen Napoleon en één tijdens de slag om Belchite in de Spaanse Burgeroorlog van 1936 tot 1939. Tijdens de burgeroorlog werd Belchite door hevige bombardementen met de grond gelijkgemaakt. Franco besloot toen om een nieuw dorp te bouwen naast het verwoeste Belchite en het oude dorp zo te laten als herinnering aan de oorlog. Een wandeling door het stadje brengt je langs oude gevels van kerken en huizen waar je de geschiedenis van het stadje nog echt kunt voelen.

Belchite ligt op een halfuur rijden van de grote stad Zaragoza. In de omgeving vind je diverse campings waar je kunt overnachten.

Doel, België

doel

Niet altijd is een stadje verlaten door een oorlog of natuurgeweld. Soms zijn de omliggende steden zo uit hun voegen gebarsten, dat kleine aangrenzende dorpen worden ondergesneeuwd en de bevolking het dorpje verlaat. Dat is ook het geval bij Doel in België. Dit dorpje ligt in de buurt van Antwerpen en is in de loop der jaren omringd door de Antwerpse haven en de kerncentrale. De havenexpansie maakte het dorp onleefbaar voor de bewoners en zij zijn vertrokken, op 25 bewoners na. Wie nu een rondje door het dorpje loopt, kan zich verwonderen over de graffitikunst op de muren van de huizen. Let ook op het grimmige sfeertje dat er hangt. Je kunt de huizen niet in, aangezien dat nog steeds privaat gebied is.

Het bijzondere en half verlaten dorpje bezoeken? Kies een camping in de buurt.

Balestrino, Italië

balestrino

Balestrino is misschien wel het meest mysterieuze spookstadje van Italië. Waarschijnlijk hebben inwoners rond 1890 last gehad van flinke aardbevingen, net zoals in Craco, waardoor een gedeelte van de inwoners toen al is vertrokken. In 1953 vertrokken ook de laatste inwoners. De plek was door aardbevingen niet meer veilig om te wonen. Sindsdien is het dorpje verlaten en het lijkt wel alsof de tijd er heeft stilgestaan. De begroeide, smalle straatjes en verweerde gevels zorgen voor een mysterieus sfeertje.

In de buurt van Balestrino vind je diverse campings, zodat je op je gemak eens het stadje kunt bezoeken.

Weet jij nog bijzondere verlaten stadjes in Europa? Laat het ons weten door een reactie achter te laten. We zijn benieuwd!

 

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!