Start2Camp

De 7 leukste Nederlandse kindercampings van 2017

De 7 leukste Nederlandse kindercampings van 2017
768 0

Wat mij betreft is een kindercamping pas echt een kindercamping als niet alleen de kinderen een top tijd hebben maar ook de ouders. Dat kan omdat de kids zich vermaken in het zwemparadijs, hutten bouwen in het bos of gewoon omdat er voldoende vriendjes zijn. Als de kinderen ’s avonds bekaf maar tevreden hun bed inkruipen, ik een boek heb kunnen lezen en we weer zin hebben in de dag die komen gaat, dan is een kindercamping geslaagd voor de test. Deze zeven kindercampings behoren wat mij betreft tot de leukste Nederlandse kindercampings van 2017.

Camping De Roos – Echt overal speeltoestellen

Camping De Roos ligt dichtbij Ommen aan de Overijsselse Vecht die, beschermd door rietkragen, over de camping slingert. In het diepe deel ligt een ponton met zwemtrappetjes waar het heerlijk afkoelen is tijdens een hete zomerdag. Voor de kleintjes is een ondiep deel van de rivier afgezet, waarin ze lekker kunnen spartelen, vriendjes maken en zandkastelen bouwen op het zandstrandje.

‘De Roos’ is een waar kinderparadijs. Op elke hoek van de camping lokt het avontuur. In het beekje kun je bootje varen, vissen of lekker plonzen. Kinderen zijn er altijd te vinden want er is niet één speeltuin maar verspreid over de hele camping en op ieder kampeerveld staan speeltoestellen. Op het voetbalveld en het vliegerveld kunnen de oudere kinderen zich uitleven. De camping heeft zelf geen animatie maar door de gasten wordt er vanalles georganiseerd. Naar bed gaan was voor onze kinderen best lastig op deze camping omdat er zo veel te ontdekken is.

Duincamping Bakkum – Animatieparadijs

Tussen Haarlem en Alkmaar ligt camping Bakkum, in de duinen en aan de kust. De oudste camping van Nederland en behoorlijk groot. Vroeger was het vooral een vluchtoord voor Amsterdammers die met drie kinderen in een klein appartementje vier hoog achter tegen de muren opvlogen. Tegenwoordig vind je er steeds meer gezinnen en hippe stellen. Daardoor zijn veel vaste staanplaatsen omgetoverd tot creatieve camping-of glampingkunstwerkjes; accommodaties die vaak ook te huur zijn.

Op camping Bakkum hebben ze speciale speelvelden met een grote speeltuin in het midden van het veld óf juist watersportplekken die lekker dicht bij zee liggen. De kids maken zo snel vriendjes en vanuit je tent kun jij genieten én hen in de gaten houden. Het animatieprogramma op camping Bakkum is ontzettend uitgebreid. Iedere dag is er een vol programma zowel voor kleine als voor grotere kinderen en pubers. Er is zo veel te doen dat ze na een vakantie op camping Bakkum eerst weer moeten bijkomen.

Camping Wega – Verrassend sportief in de natuur

Eekhoorntjes rennen over het veld en iedere morgen word je wakker van een concert aan vogelgeluiden. De plekken zijn lekker ruim zodat je niet bij je buur op de lip zit en ook voor de kinderen is er genoeg te ontdekken. Er is veel ruimte om lekker te kunnen fietsen, voetballen of op onderzoek uit te gaan . De speeltuin op natuurkampeerterrein Wega is simpel. Het is echter dé ontmoetingsplek voor de kids. Lekker kliederen met de waterpomp in de zandbak of zo hoog schommelen als je kunt. In het bos langs de rand van de camping worden de mooiste hutten gebouwd. Ben je je kinderen kwijt? Dan is de kans groot dat je ze hoog in een klimboom terugvindt.

Op loop- en fietsafstand van de camping is veel te beleven voor kinderen. Een korte wandelroute, van anderhalve kilometer, leid je zo het natuurgebied de IJzeren Man in. Vooral voor gezinnen met kleine kinderen is dat fijn. Binnen een kilometer van de camping vind je hier veel plezier. De mega kinderboerderij, een zwemparadijs met binnen- en buitenbaden dat erg geschikt is voor regendagen én twee kilometer verderop ligt een zwemmeertje. Dan is er nog een klimbos waar je op acht meter hoogte tussen de boomtoppen door kunt klauteren en zippen. Onze oudste, je moet minstens 130 cm groot zijn om te mogen klimmen, voelde zich een Tarzan toen hij tussen de bomen door vloog. Voor de echte daredevils ligt er direct daarnaast ook nog een waterskibaan. Genoeg activiteit voor een gezellige en sportieve gezinsvakantie.

Kampeerterrein Lievelinge – Een zweefmolen wat wil je nog meer?

Een camping met een zweefmolen, dat is toch meteen een hit? Op een mooi plekje aan een zwemmeer vlakbij Utrecht ligt kampeerterrein de Lievelinge. De sfeer op camping de Lievelinge is ontzettend ontspannen. Door de gekke glampingplekken, zoals een schoolbus of een Engelse stadsbus, is het een vrolijke boel. Heb je geen zin om te koken, dan kun je je laten verwennen in Kees en Kwartel. Het restaurant op de camping waar in de vakanties een lekker dagmenu wordt geserveerd dat ook je kinderen lusten.

Kinderen kunnen er dus leren vliegen in een gave ouderwetse zweefmolen en als ze niet uitkijken vliegen ze zo het zwemmeer in. In het meertje is een ondiep deel afgezet voor de kleintjes en voor de durfallen een ponton inclusief duikplank in het diepe deel. Tijdens de weekenden en vakanties is er een Kids Lab waar de kinderen zich met allerlei creatieve en sportieve activiteiten kunnen uitleven. In de buurt is genoeg te beleven, ook als het regent. Een dagje naar het Spoorwegmuseum in Utrecht, varen op de Biesbosch, het Scheepvaartmuseum of de Markthal in Rotterdam inspecteren kan prima vanaf deze Lievelingscamping.

De Veenkuil Bant – Voor de kleine ontdekkers

Camping De Veenkuil ligt in het Kuinderbos ongeveer zeven kilometer van Lemmer in de Noordoostpolder. Niet de meest voor de hand liggende kampeerlocatie maar midden in het bos aan de Kuinderplas ligt een schitterend plekje. Niet een plek waarvan je meteen denkt ‘dit is een super plek voor kinderen’ maar laat je vooral verrassen.

Op en direct rond de camping is genoeg te doen om de kinderen bezig te houden. Naast de speeltuin met speeltoestellen zijn er skelters en een trampoline. Ze kunnen ook zwemmen en met water spelen uit de pomp op het kleine zandstrandje. De boot van de boswachter mogen gasten van de camping voor een uurtje lenen om de plas rond te peddelen. Speciaal voor de kleintjes is er direct naast de camping een kabouterpad. Wij liepen hem om half zeven ’s morgens om de rest van de camping nog wat slaap te gunnen. De camping wordt gerund door de boswachter die campinggasten regelmatig uitnodigt om hem te helpen met bijvoorbeeld het ringen van de roofvogels in het bos.

Camping de Paal – Hier zijn kinderen de baas

In Bergeijk, net onder Eindhoven ligt één van de grootste kindercampings van Nederland, Camping de Paal. Op deze camping zijn de kinderen de belangrijkste gasten. In het zwemparadijs kun je binnen en buiten lekker zwemmen. Leuk, maar dat heb je wel op meer campings. Wat het zwembad echt te gek maakt is de grote binnenwaterspeeltuin. Eigenlijk gewoon een binnenspeeltuin maar dan met de enkels in het water. De kids mogen elkaar beschieten met grote waterkannonen, klimmen en klauteren over de toestellen of zich verstoppen in de grot.

Buiten is er ook veel te beleven. Er is een enorme bult zand in de zandspeeltuin neergegooid en die staat vol met speeltoestellen. Tussen de toestellen bouwen kinderen de gaafste zandkastelen met diepe grachten. Ook qua animatie is er een vol programma zowel overdag als ’s avonds in het theater. Op deze camping zijn de kinderen de baas en dat zie je aan alles.

Camping Hartje Groen – Ook ontspannen voor ouders

Hartje Groen is een nieuwe camping maar bestaat toch al jaren en droeg tot vorig jaar de naam ‘De Holenberg’. In één winter tijd heeft de camping echter een complete facelift gekregen. Van standaard familiecamping is camping Hartje Groen veranderd in een klein sfeervol kinderparadijsje waar je telkens verrast wordt met dingen die je vrolijk maken. Een kabelbaan over het water, de retro bloemenparasols bij het restaurant, muziek bij het afwassen en een ruime huiskamer met volle spellenkast. De sfeer die er is neergezet is een mix van een ontspannen festival, een natuurcamping, een hippe strandtent en een kinderfeestje XXL.

Deze camping is een waar speelparadijs. Er is natuurlijk water maar als je op het ‘Aan de Dreef’ veld staat is dat ver genoeg weg om ook kleine kinderen vrij rond te laten lopen. Er zijn drie speeltuinen op het terrein, een kampvuurplek, een zwemvijver met strandje én gedurende het hoogseizoen wordt er één of twee keer per dag iets voor de kinderen georganiseerd. Vlinders knutselen, levend stratego en survival stonden er tijdens ons bezoek op het programma. Al na drie minuten op de camping zat onze oudste broodjes te roosteren boven het kampvuur en de jongste bestierde de speeltuin. Het is de eerste camping waar we afgelopen seizoen zowaar een boek hebben kunnen uitlezen in de hangmat. Een kindercamping is immers pas echt een succes als zowel de ouders als de kinderen kunnen genieten.

Maar camping … dan?

Nederland mag dan een klein landje zijn maar het is rijk aan kindercampings. Wat je zoekt op een kindercamping hangt af van de leeftijd van je kinderen, hun interesses én uiteraard ook van de voorkeuren van de ouders. Dit is slechts een selectie van de campings die ik in 2017 het bezoeken waard vond. Weet jij nog een kindercamping waarvan je zegt die moet je in 2018 écht eens bezoeken laat het weten in een reactie hieronder. Wie weet maakt die camping volgend jaar dit rijtje compleet.

Wie is kampeermeneer?

Tjerk Romkema, oftewel kampeermeneer is blogger en kampeert al zijn hele leven. Met zijn gezin kampeert hij het liefst in een tent of vouwwagen maar flirt af en toe ook met een campertje. In slaap vallen met het geluid van regen op het tentdoek, kampeerterreinen met kampvuursfeer, spelletjes bij kaarslicht en lekker ontdekken. Daar wordt hij blij van. Zowel op zijn kampeerblog als voor het Eurocampings blog deelt hij zijn kampeerervaring in de vorm van kampeerhacks, must camp campings en tips en verhalen.

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!