Start2Camp

Hoe zit dat: stalling voor je kampeermiddel

Hoe zit dat: stalling voor je kampeermiddel
1879 0

Is winterkamperen of overwinteren op de camping niets voor jou? Dan is het verstandig dat je de caravan of camper goed voorbereid op een lange winterslaap. Maar waar stal je je caravan of camper het beste en waar moet je op letten wanneer je een stalling uitzoekt? We helpen je graag op weg.

Goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ongeacht of je het kampeermiddel buiten of binnen stalt, het is handig om even de onderstaande checklist af te werken voordat je het voertuig in winterslaap brengt:

  • Haal de gasflessen eruit. Dek de gasdrukregelaar af met een zakje om vervuiling te voorkomen.
  • Als je een caravanmover hebt, verwijder dan de accu hiervan en hang deze binnen aan de oplader. Dan weet je zeker dat hij door vorst of andere weersomstandigheden niet kapot gaat.
  • Maak je kampeermiddel goed schoon. Etensresten trekken ongedierte aan en dat is een onaangename verrassing in het voorjaar! Daarnaast is het fijn om in het nieuwe kampeerseizoen weer met een schoon en fris kampeermiddel op pad te gaan.
  • Haal de kussens van de banken en het bed eruit. Het is mogelijk dat hier anders vocht- en schimmelplekken op ontstaan.
  • Zet de koelkast op een kiertje. Dat werkt goed tegen schimmel en vieze geurtjes!
  • Zorg ervoor dat de watertank leeg is, anders kunnen je leidingen mogelijk bevriezen.

In de buitenlucht

Mocht je liever geen geld uitgeven aan een overdekte stalling, dan is een winter in de buitenlucht geen probleem. Wel is het dan raadzaam om je kampeermiddel niet onder een boom te zetten. De blaadjes die van de boom vallen bevatten diverse zuren die het voertuig kunnen aantasten. Zorg ervoor dat je eventuele sneeuw geregeld van het dek afveegt, om lekkage te voorkomen.

Nog beter wordt het met een beschermende, ademende hoes die je om je caravan of camper heen kunt doen. Zo kan je kampeermiddel wel wat hebben in de winter en weet je zeker dat hij er weer perfect bij staat in het voorjaar.

In het buitenland

Ga je elk jaar met de caravan naar je favoriete camping in (bijvoorbeeld) Frankrijk of Spanje? Overweeg een caravanstalling ter plaatse. Zo wordt de rit naar de camping wel heel gemakkelijk. Vooral aan de Spaanse kust vind je veel Nederlandstalige stallinghouders. Met een beetje geluk brengen ze zelfs je caravan naar de camping toe.

In de stalling

Het beste voor een een caravan of camper is om deze in de winter in een stalling onder te brengen. Voordat je een stalling uitkiest, is het raadzaam om eerst even goed te vergelijken. Betaal je bij de stalling per vierkante meter of per strekkende meter? Ook zijn de stallingen in de Randstad vaak vele malen duurder, dan wanneer je kiest voor een stalling in de Achterhoek of provincies als Groningen, Drenthe of Overijssel.

Vraag aan de stalling of het mogelijk is dat je je caravan of camper tussentijds eventjes ophaalt en weer terug brengt, bijvoorbeeld als je spontaan en weekendje weg wilt of een APK-afspraak hebt gepland. En als je daarnaar informeert, vraag dan ook direct of hier extra kosten aan verbonden zijn. Wel net zo handig om te weten.

Zorg dat je van tevoren een caravan- of camperverzekering laat doorlopen in de winter. Dan kun je eventuele conflicten bij schade gedurende de stallingsperiode gemakkelijk oplossen. In de polis kun je alles lezen over dekking in de stalling.

Het is slim om voordat je kampeermiddel naar de stalling gaat, alvast de BOVAG of FOCWA onderhoudsbeurt uit te voeren. Op die manier voorkom je lange wachttijden in de lente.

Heb je zelf nog goede tips voor het stallen van je kampeermiddel in de winter? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

 

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!