Start2Camp

De leukste campingspelletjes voor rond de tafel

De leukste campingspelletjes voor rond de tafel
1338 0

Met het hele gezin om de tafel voor je caravan of tent; een lekker warm fleecevest in de aanslag om je te beschermen tegen de afkoelende zomerse avondbries; een wijntje of colaatje bij de hand en natuurlijk een spelletje in het midden. Zo ziet mijn ideale campingavond eruit.

Als echte spelletjesfreak doe ik namelijk niets liever dan avond aan avond spelletjes spelen. En dat kan, want spelletjes zijn er in overvloed. Maar hoe nu jouw favoriet te vinden in die hele hoop? Om je op weg te helpen geef ik je hieronder mijn 5 leukste campingspelletjes voor rond de tafel.

30 Seconds

Bij 30 Seconds beschrijf je de vijf begrippen op je kaartje op een zo duidelijk mogelijke manier, zonder ze bij naam te noemen. Het is aan je teamgenoot/-genoten om ze zo snel als kan – binnen de dertig seconden – te raden. Des te meer antwoorden je als team goed hebt, des te meer stappen je mag maken op het bord. Alleen de dobbelsteen, waarmee je voor je beurt moet gooien, kan je nog punten afsnoepen. Wie het eerst bij de finish is, heeft gewonnen.

spelletjes-rond-de-tafel-f03

30 Seconds is voor degenen die hun zenuwen in bedwang kunnen houden. Probeer maar eens met de druk van die leeglopende zandloper je vijf begrippen zo te beschrijven dat je partner ermee uit de voeten kan. Ze zelf raden is overigens ook geen kattenpis. Probeer alle mogelijke teams uit: het is leuk om te zien wie elkaar het beste aanvoelt. Met de uitbreiding of de ‘Junior’-versie kun je 30 Seconds blijven spelen.

Dixit

In de magische wereld van Dixit is per beurt een van de spelers de verteller. Die verzint bij de afbeelding op een van zijn zes kaarten een bijpassende zin en legt hem vervolgens op z’n kop op tafel. De andere deelnemers kiezen uit hun zes kaarten één kaart die ze het beste bij de verzonnen zin vinden passen en leggen die ook met de afbeelding naar beneden op de kaart van de verteller. Uiteindelijk wordt dit stapeltje omgedraaid en is het aan de deelnemers om te raden welke kaart van de verteller is.

spelletjes-rond-de-tafel-f04

Misschien klinkt deze omschrijving in eerste instantie een beetje suf, maar wanneer je de surrealistische afbeeldingen op de kaarten ziet, ben je al om. De plaatjes zijn gemaakt met de grootste fantasie. Daarnaast kun je je eigen creativiteit laten botvieren in de beschrijvingen ervan. En je kunt heel strategisch te werk gaan. Dixit heeft slechts een beperkt aantal kaarten, dus na een tijdje is het nieuwe er wel een beetje af. Maar gelukkig zijn er genoeg uitbreidingen. En met een beetje verbeelding kun je een hoop spelvariaties verzinnen.

Halli Galli

Bij Halli Galli draaien de spelers uit hun omgekeerde pakketje kaarten om de beurt een kaart om. Op deze kaarten staan verschillende soorten vruchten, in setjes van één tot vijf. Wanneer er in een beurt precies vijf dezelfde vruchten op tafel liggen, moet zo snel mogelijk op de bel in het midden van de tafel gedrukt worden. De speler die als eerste gebeld heeft, wint alle kaarten die op tafel zijn gelegd. Degene die aan het einde de meeste kaarten heeft weten te verzamelen, wint.

spelletjes-rond-de-tafel-f05

Het hectische Halli Galli behoeft vrij weinig uitleg. In principe is het gewoon kaarten delen en gaan met die banaan (of appel of peer). Een heerlijk campingspel waarbij je je even helemaal kunt uitleven. Maar pas wel op je vingers! Het kan er hard aan toegaan.

Wie ben ik?

Bij Wie ben ik?, geïnspireerd op de gelijknamige populaire tv-show, schrijft iedereen een naam van bijvoorbeeld een bekend persoon of een historisch figuur op een papiertje en geeft dat vervolgens aan een ander. Deze bindt het papiertje, zonder te kijken welke naam erop staat geschreven, met een elastiek om zijn hoofd. Vervolgens is het aan iedereen de taak om te raden welke naam op het papiertje op zijn eigen voorhoofd staat, door aan de rest vragen te stellen die enkel met ‘ja’ of ‘nee’ kunnen worden beantwoord. Als je als eerste je naam hebt geraden, dan ben je de winnaar.

spelletjes-rond-de-tafel-f02

Rummikub

Good old Rummikub, de vader van alle campingspelletjes, kan natuurlijk niet ongenoemd blijven. Rummikub lijkt een klein beetje op jokeren, maar dan met steentjes. Op deze steentjes staan nummers van één tot en met dertien, in het rood, geel, blauw of zwart. Aan jou de taak om de dertien steentjes die je aan het begin blind hebt gekozen, in allerlei mogelijke combinaties op tafel te leggen. Wanneer er geen combinaties mogelijk zijn met de steentjes op je bord en die op tafel, moet je een steen extra pakken. De winnaar is degene die als eerste al zijn steentjes op tafel heeft liggen.

Rummikub, mijn ‘all time favorite’, heeft geen upgrades of nieuwe versies nodig. Deze ouwe rot is tijdloos. Aan Rummikub zijn wel iets meer regels verbonden, maar het is de moeite waard ze even goed uitgelegd te krijgen. Wanneer je ze eenmaal kent, heb je uren spelplezier. Zelf wat passende regels verzinnen is overigens geen enkel probleem.

Tip: bij Rummikub moet je nog weleens wat langer wachten op je beurt. Hou daarom een zandloper bij de hand om dit te voorkomen. En zorg voor een stevige tafel of ondergrond. De bordjes waarop je de steentjes zet, zijn niet altijd even stabiel.

Weet jij nog leuke spelletjes die echt in dit rijtje thuishoren? Laat het ons dan weten door hieronder een reactie achter te laten of het contactformulier in te vullen.

Op de hoogte blijven van het Start2Camp-blog? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!