Start2Camp

Van koeknuffelen tot wijnproeven: kamperen bij de boer!

Van koeknuffelen tot wijnproeven: kamperen bij de boer!
63 0

Kamperen bij de boer: is dat het echte kamperen? Wel als je lekker tot rust wilt komen zonder toeters en bellen of een bijzondere vakantiebestemming zoekt voor de kinderen. Probeer het eens. Van basic kamperen tot glamping met zwembad, boerencampings heb je in alle soorten en maten. Wat ze gemeen hebben: veel ruimte, veel groen en een persoonlijke sfeer. Ik vertel je graag meer over de charme van boerencampings.

Want kamperen bij de boer is lekker no-nonsense. Geen animatieteam, geen mascottes, geen campingtreintje. Gewoon lekker kamperen. Dat is best verfrissend in een tijd waarin de exotische bestemmingen en perfecte foto’s je voortdurend om de oren vliegen. Een boerencamping is dan ook de ideale plaats om juist tot rust te komen en even niets te hoeven. En vaak kampeer je er ook nog voordelig.

Dat betekent niet dat het er saai is of dat er niets te doen is. En primitief zijn boerencampings al helemaal niet. Tegenwoordig doen boerderijcampings qua sanitair, elektra of wifi over het algemeen niet onder voor andere campings. Vaak vind je er zelfs bijzondere extra’s, zoals verse eitjes of een landwinkeltje met eigen kazen of fruit. Heb je geen eigen caravan of tent? Ook bij veel boerderijcampings kun je inmiddels overnachten in eens stacaravan, vakantiehuisje of huurtent.

Kamperen bij de boer

Beleef de boerderij

Oké, als je echt niet van koeien of schapen houdt, kun je misschien beter niet gaan kamperen bij een actieve veehouder. Maar ik raad je aan om je niet te snel te laten afschrikken en eens een kijkje in de stal te nemen. Soms kunnen kinderen en andere gasten meekijken en meehelpen met het melken, voeren of verplaatsen van vee, of een ritje maken op de tractor. Leuk en leerzaam om te ontdekken waar onze melk nu eigenlijk vandaan komt. Er zijn zelfs campings die zich speciaal richten op de boerderijbeleving en allemaal activiteiten op de boerderij organiseren. Op sommige campings kun je met je eigen paard komen overnachten.

Overigens betekent kamperen bij de boer lang niet altijd dat er dieren in de buurt zijn. Je hebt ook boerderijcampings bij een olijfgaard, bollenkweker of boomgaard. Of bij een oude boerderij die zich nu helemaal op campinggasten richt. Er zijn zelf bijzonder luxe boerderijcampings met zwembad en glamping-accommodaties. In Italië vind je bijvoorbeeld agriturismo’s waar je de heerlijkste wijnen, kazen of olijfolie kunt proeven. Op sommige boerencampings pluk je zelf vers fruit of kruiden. Maar wat ze bijna altijd gemeen hebben is veel ruimte, veel groen en een persoonlijke sfeer.

Boerencamping

Een paradijs voor kinderen

Boerencampings zijn heel kindvriendelijk. Het speelterreintje is nooit ver van de kampeerplaats en door het kleinschalige karakter maak je snel kennis met je buren en houdt er altijd wel iemand een oogje in het zeil. In het hoogseizoen en de schoolvakanties zijn er volop speelkameraadjes en worden er leuke activiteiten georganiseerd. En bedenk: mooie speeltuinen, die kennen de meeste kinderen wel van thuis. Maar spelen in een hooiberg, kersen plukken, of kalfjes aaien, dat is pas iets nieuws. Het voorjaar is een mooi moment voor een verblijf op een boerderijcamping. Je ziet dan pasgeboren lammetjes en fruitbomen die vol bloeiende bloesems staan!

Drie bijzondere boerderijcampings

  • Camping Torassieppi in het Finse Lapland ligt bij een oude rendierboerderij en huskyfarm. Torassieppi is gespecialiseerd in excursies en activiteiten in de wildernis, in de zomer en in de winter.
  • De filosofie van de Deense camping Gyvelborg is dat je echt tussen de boerderijdieren leeft. Er is een winkel met ecologische producten van de eigen boerderij. En je kunt er koeknuffelen!
  • Op Saksida Wine and Camping Resort in Slovenië kampeer je tussen de wijnvelden. De eigenaren laten je graag kennismaken met de wijnen en lokale keuken.
Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!