Start2Camp

Elektra op de camping; hoe zit dat ook alweer?

Elektra op de camping; hoe zit dat ook alweer?
322 0

Je hebt net genoten van een heerlijke, zelfgemaakte campingmaaltijd onder de Italiaanse avondzon. De afwas is inmiddels gedaan en het is tijd om nog even uit te buiken. De koffie pruttelt langzaam uit het koffiezetapparaat en omdat het toch wel warm geworden is in de caravan besluit je de ventilator nog maar even snel aan te zetten. En dan… Pats! Geen stroom meer!

Je stroomverbruik is waarschijnlijk over de campinglimiet gegaan en daardoor is de zekering van de camping gesprongen. Met een beetje geluk is de receptie nog open en kan de aansluiting herstelt worden, maar anders moet je de rest van de avond (en vroege ochtend) zonder stroom doorbrengen. Niet altijd een ramp, maar vervelend kan het absoluut zijn en ook de campingbaas zal niet blij worden van dit akkefietje. Zaak dus om je stroomverbruik op de camping goed in de gaten te houden en dit soort narigheid te voorkomen.

Ampère, watts en voltage

Maar hoe doe je dit nu eenvoudig? Je bent immers geen elektricien en in je hoofd duizelt het met termen als voltage, watt en ampère. Tijd om de basiskennis even op te frissen. De elektra-aansluiting op de camping staat vaak weergegeven aan de hand van het aantal ampère, bijvoorbeeld tien ampère (10A). Verbruik je meer dan zal de zekering er uitspringen en zit je zonder stroom. Ook in het geval er op je caravan een zekering van zestien ampère (16A) zit. De laagste waarde is altijd bepalend en zal er als eerste uitspringen.

elektra op de camping

Je apparaten verbruiken natuurlijk stroom en dit wordt weergegeven in het aantal watt. Meestal staat op het betreffende apparaat aangegeven hoeveel watt dit verbruikt. Maar hoe bepaal je nu de verhouding tussen het aantal ampère en het aantal watt? Gelukkig is hier een rekensom voor!

Bereken je stroomverbruik

Om deze rekensom goed te kunnen maken, is het noodzakelijk om ook het voltage te weten. Gelukkig is dit getal in vrijwel heel Europa gelijk; we rekenen hier standaard met 230 volt. Kampeer je in Europa dan krijg je dit getal dus cadeau. Om te weten hoeveel watt je maximaal tegelijk kunt verbruiken, vermenigvuldig je het aantal ampère met het voltage. Maak dit rekensommetje zodat je goed kunt inschatten welke apparaten je wel én welke je niet tegelijk kunt gebruiken. De formule is dus vrij simpel:

Ampère x Voltage (230) = Watt
Bijvoorbeeld: 10 ampère x 230 volt = 2.300 watt

Stel dat je campingaansluiting tien ampère is, dan kun je maximaal 2.300 watt verbruiken (10 ampère x 230 volt). Andersom werkt de formule natuurlijk ook. Als je weet hoeveel watt je minimaal tegelijk moet kunnen verbruiken, dan kun je eenvoudig terugrekenen hoeveel ampère de aansluiting moet zijn. De rekensom wordt dan:

Watt / Voltage (230) = Ampère
Bijvoorbeeld: 2.500 watt / 230 volt = 10,87 ampère

Heb je geen zin in rekenwerk tijdens je vakantie? Ik heb de meest voorkomende elektra-aansluitingen (in ampère) alvast voorzien van het maximaal aantal watt:

  • 4 ampère = 920 watt
  • 6 ampère = 1.380 watt
  • 8 ampère = 1.840 watt
  • 10 ampère = 2.300 watt

Hoeveel watt verbruiken mijn apparaten?

Om nu goed in te kunnen schatten welke apparaten je tegelijkertijd kunt gebruiken, hoef je enkel de wattages bij elkaar op te tellen. Zo zie je welke combinaties er mogelijk zijn. Het verbruik in wattage zal meestal op het apparaat staan aangegeven, maar om je alvast een idee te geven heb ik het verbruik van enkele veelgebruikte apparaten opgezocht.

  • Kacheltje: 750 – 1.500 watt
  • Klein koffiezetapparaat: 600 – 800 watt
  • Oventje: 600 – 800 watt
  • Koelkastje: 70 – 80 watt
  • Lampen: 30 – 40 watt
  • Televisie (klein): 30 – 40 watt

Let op; in bovenstaand voorbeeld gaat het om speciale campingapparaten die minder verbruiken dan je huishoudelijke apparaten thuis.

Elektra op de camping

Ga je een kampeerplaats boeken dan staat er vaak aangegeven hoeveel ampère de elektra-aansluiting is. Op Eurocampings.nl zie je dit in het filtermenu Voorzieningen bij kampeerplaats en ook op de site van de camping kan je dit terugvinden. Vraag het anders voor de zekerheid na bij de camping.

Bedenk, voordat je gaat boeken, dus goed hoeveel stroom je ongeveer gaat verbruiken tijdens je vakantie. Ga je back to basic in de natuur kamperen, dan heb je misschien niet eens een stroomaansluiting nodig of is een aansluiting van twee of vier ampère voldoende. Wil je het koelkastje draaiende houden terwijl je televisie kijkt én ook nog eens zorgeloos een kopje koffie kunnen maken dan zal je een stroomaansluiting van meer ampère nodig hebben.

elektra-aansluiting op de camping

Extra tips

1. Rekening houden met piekstroom
De grootste valkuil bij het berekenen van je stroomverbruik is het niet meerekenen van de piekstroom, ofwel de inschakelstroom. Op het moment dat je een apparaat aanzet, gebruikt het kortstondig (veel) meer stroom dan zijn normale wattage. Soms wel twee tot drie keer meer. Zet de grootste stroomverbruikers dus als eerste aan en schakel de apparaten om beurten in!

2. Warme apparaten verbruiken meer
Heb je het wattage van een bepaald apparaat even niet bij de hand en twijfel je of je dit aan kan zetten? Vuistregel is dat apparaten die warm worden veel meer verbruiken dan de andere apparaten. Kijk nog maar eens naar het lijstje in dit artikel. De kachel, de oven en het koffiezetapparaat staan niet voor niets bovenaan. Wacht dus wellicht even met het zetten van je kopje koffie totdat de broodjes uit de oven kunnen of zet eerst het kacheltje even uit.

3. Stroombegrenzers
Al je voorzichtigheid en rekensommen ten spijt, je zult niet de eerste kampeerder zijn waarbij het toch mis gaat. Gelukkig zijn er stroombegrenzers op de markt die je helpen je stroomverbruik in de gaten te houden en te reguleren. Allen hebben ze zo hun voor- en nadelen, dus laat je online of in de winkel goed adviseren welke het beste bij je past.

4. Veiligheid staat voorop
Stroom blijft voor veel mensen iets ongrijpbaars en als je er niet goed mee omgaat kan het zelfs gevaarlijk worden. Zorg er dan ook voor dat je er verstandig en veilig mee omgaat. Gebruik bijvoorbeeld enkel waterdichte en gezekerde CEE-stekkers, -contactdozen en -verlengkabels. Vergeet ook niet om een verlengkabel op haspel helemaal uit te rollen. Hiermee voorkom je brand door oververhitting van de kabels!

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Nooit meer de leukste blogs en nieuwsberichten missen?

Meld je aan voor de Start2Camp-nieuwsbrief

Meld je aan!

Nooit meer de leukste blogs en nieuwsberichten missen?

Nooit meer de leukste blogs en nieuwsberichten missen?

Meld je aan voor de Start2Camp-nieuwsbrief