Start2Camp

Hoe zit dat: milieuzones in Italië?

Hoe zit dat: milieuzones in Italië?
2434 0

Uit diverse reacties op onze blogartikelen blijkt dat de regels over de milieuzones in Italië voor de nodige verwarring zorgen. Tijd om deze verwarring op te helderen en dieper in de materie te duiken. Waar bevinden zich de belangrijkste milieuzones, wat is een Zona a Traffico Limitato, en mag je deze zomaar inrijden? 

Milieustickers voor Italiaanse gebieden

Eerder was het voor auto’s in gebieden als het Aostadal en Toscane verplicht om rond te rijden met een speciale sticker. Dit was een regel die alleen voor Italianen gold. De regel was in het leven geroepen om uitlaatgassen te verminderen. Tegenwoordig worden de auto’s van voor 1988 bij de APK-keuring verplicht gecontroleerd op hun uitstoot. Dit geldt niet voor auto’s met een buitenlands kenteken. Als toerist kun je in heel Italië zonder sticker komen. Als je echt de stad in wil, is het echter een ander verhaal.

Met de auto de stad in

Veel Italiaanse steden hanteren een Zona a Traffico Limitato (zogeheten ZTL), wat inhoudt dat een gedeelte van de stad (vaak rondom het centrum) beperkt toegankelijk is. Ook deze regel is in het leven geroepen om uitlaatgassen terug te dringen. Waar de ZTL-zone start en eindigt is goed zichtbaar op de borden en/of stoplichten die de zone markeren. De ZTL-zone is vaak overdag tussen bepaalde tijden niet toegankelijk voor verkeer. Dit staat ook op de borden en/of stoplichten aangegeven. Wil je bijvoorbeeld een dag naar Florence, een van de steden waar deze regels gelden, dan kun je het beste buiten de ZTL parkeren en je reis te voet of met het openbaar vervoer voortzetten. Rijd je de ZTL-zone wel in op tijden dat dat niet is toegestaan, dan kun je een boete krijgen.

Belangrijke Italiaanse steden met Zona a Traffico Limitato

Bij de volgende grote Italiaanse steden kun je rekenen op een Zona a Traffico Limitato:

Wil je weten of de stad van jouw bestemming een ZTL-zone heeft ingesteld? Bekijk de website van het toeristenbureau van de stad en zoek op ZTL.

Heb je nog aanvullingen voor dit artikel? Of zelf ervaringen gehad met deze milieuzones in Italië? Laat het ons weten door een reactie achter te laten!

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!