Start2Camp

Inspanning en ontspanning aan het Meer van Annecy

Inspanning en ontspanning aan het Meer van Annecy
445 0

Het Meer van Annecy, door de Fransen Lac d’Annecy genoemd, is misschien wel het mooiste meer van Frankrijk. Niet alleen vanwege de helderheid en zuiverheid van het water, maar zeker ook vanwege de enorme variatie aan inspanning- en ontspanningsmogelijkheden in de directe omgeving. Ik heb een aantal activiteiten gevonden die je hier echt gedaan moet hebben!

Fietsen rond het meer

Hoe intensief je deze fietstocht wilt maken, heb je zelf in de hand. Want hoewel de Alpenomgeving natuurlijk vooral bekend staat om z’n steile beklimmingen, kun je rondom het Meer van Annecy ook prima op het vlakke blijven. Volg hiervoor de Promenade cyclable de lac d’Annecy. Dit fietspad leidt je eigenlijk volledig om het meer. De westzijde van de route is bijna helemaal vlak, aan de oostzijde kom je een klein klimmetje tegen, maar dit is goed te doen. In totaal bevat het 36-kilometer lange rondje ‘slechts’ 300 meter hoogteverschil.

Rondom het Meer van Annecy kun je kiezen voor zowel steile als vlakke fietsroutes. Deze fietser arriveert op de top van de Semnoz.

Klimmen in de bergen

Voor een compleet andere fietsbeleving hoef je maar even af te wijken van het fietspad om het meer. Twee pittige klimmen die ik de geoefende fietser kan aanbevelen zijn de Semnoz en de Col de la Forclaz. De Semnoz is een zestien kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. Het steilste stuk gaat bijna 11% omhoog. Het beginstuk van de klim, bestaande uit de Col de Leschaux, is nog goed te doen, maar richting de top wordt het steiler en blijft het ook steil. Je klimt naar een hoogte van 1.200 meter, dus het uitzicht op de top van de berg is absoluut de moeite waard. Mits de wolken je niet in de weg zitten natuurlijk.

Eveneens steil is de Col de la Forclaz. De klim is relatief kort, ongeveer acht kilometer, maar bijzonder onregelmatig én steil. Het gemiddelde stijgingspercentage is 8% maar dit komt voornamelijk door het vlakke stuk tussen kilometer vijfenhalf en zeven. Daaromheen moet je opboksen tegen percentages van maar liefst 15%. Dit maakt de klim voor het gevoel pittiger dan de Semnoz. De Col de la Forclaz is ook al direct vanaf de start super steil en ook de laatste kilometer naar de top zal je flink in de benen gaan zitten. Maar hier maakt het uitzicht over het Meer van Annecy alle inspanningen weer goed.

Picknicken in de alpenweides

Een stuk minder inspannend dan al het klimwerk op de fiets, is picknicken in de alpenweides. Je kunt er voor kiezen om je wandelschoenen aan te trekken en middels een bergtocht op zoek te gaan naar je picknicklocatie, maar je kunt natuurlijk ook de auto pakken en een geschikte plek uitzoeken. Voor de mooiste plekken ga je naar natuurpark Les Bauges waar je geniet van de indrukwekkende kalkkliffen en prachtige berg- en weidelandschappen.

Dit kan het uitzicht zijn vanaf jouw picknickplek aan het meer van Annecy.

Maak er bijvoorbeeld een wandeling naar de Cascade de Piscieux tussen Les Aillons en Lescheraines en vergeet dan niet een bezoek te brengen aan een kaasmakerij, zoals die van Val d’Aillon of die van de Reblochon-kaas. Een ander machtig wandelpad is het Tannes et Glacières. Dit pad voert je naar de Glacières du Margériaz. Dit zijn grotten waarin de boeren voorheen sneeuw verzamelden en samenpersten tot ijsblokken. Na de winter werden er grote ijsblokken uitgekapt, verpakt in stro en per ezel naar Aix-les-Bains vervoerd. Zo hadden de rijke burgers ijsblokjes in hun drankjes …

Meerkamp rondom het water

Is een rondje fietsen of een bergwandeling niet uitdagend genoeg voor je? Maak dan je eigen meerkamp met activiteiten op- en aan het water. De sportmogelijkheden rondom het Meer van Annecy zijn bijna eindeloos. Laat ik beginnen op het meer zelf. Dat is een ideale plek voor wakeboarden, wakesurfen, kitesurfen, zeilen en catamaran-varen. Misschien vind je het midden op de dag wat druk, dus probeer ook eens ’s morgens of het laatste uurtje voor zonsondergang te gaan. Je kunt trouwens ook gewoon een bootje huren om zonder al te veel inspanning op het water te genieten van de omgeving.

Mag het juist nog wel iets extremer voor je? De bergen rondom het meer zijn een populair vertrekpunt voor paragliders. Bijvoorbeeld op de top van de Col de la Forclaz, in de buurt van Doussard. Je zweeft er, samen met een instructeur, boven het uitgestrekte meer. Vlak naast Doussard ligt Lathuile en dit is weer een populaire plaats voor canyoning. Na alle inspanningen mag je wel even bijkomen op het strand. Want dat is er ook gewoon. Aan het Meer van Annecy vind je elf verschillende stranden waar je jouw handdoek kunt uitrollen.

 

Zoals je ziet zijn er enorm veel redenen om naar het veelzijdige Meer van Annecy te trekken. Wat is jouw reden voor een vakantie op deze plek? Zijn het de natuur en de outdoor activiteiten? Of zijn er andere redenen die ik nog niet genoemd heb? Ik ben benieuwd!

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!