Start2Camp

Kamperen: 5 koude nachten tips

Kamperen: 5 koude nachten tips
5440 2

Kamperen kan eigenlijk het gehele jaar door. Maar wanneer je gaat kamperen in de herfst of in de winter kan het natuurlijk ’s nachts flink koud worden. Op sommige plekken in Europa kan het zelfs in de zomer flink afkoelen in de nacht. Om het toch zo behaaglijk mogelijk te maken hebben wij 5 tips op een rijtje gezet om deze koude nachten te trotseren.

1. Een warme slaapzak

Als je gaat kamperen in het najaar dan is het belangrijk dat je in ieder geval lekker warm kunt slapen. Je kunt ervoor kiezen om een extra dikke winterslaapzak te kopen, zoals een mummy slaapzak. Of je kunt ervoor zorgen dat de slaapzak al lekker opgewarmd is, zodra je gaat slapen. Dit kan met behulp van een kruik. Heb je geen kruik? Maak er dan 1! Kook wat water op je campingpitje of haal warm water bij het sanitairgebouw en doe het warme water vervolgens in een lege plastic fles. Leg dit een halfuur voordat je gaat slapen aan het voeteneind van je slaapzak, je zult er dan lekker bijliggen. Ook de slaapzak vullen met de kleren die je de dag erna aan gaat doen, kan helpen. Je beperkt namelijk loze ruimte en als voordeel kan je warme kleren aantrekken in de ochtend.

2. Hou het vocht buiten

Vocht zorgt ervoor dat alles snel afkoelt. Als je kleding en schoenen nat zijn, droog deze dan in de voortent of buiten de tent. Als je deze in de tent wilt drogen, dan wordt de luchtvochtigheid in de tent vergroot. En vochtige lucht is moeilijk op te warmen. Wil je het toch laten opdrogen in de tent, zorg dan voor goede ventilatie in de tent. Wist je dat het ook erg belangrijk is om de tent droog in te pakken en anders zo snel mogelijk schoon te maken bij thuiskomst? Doe je dit niet, dan kan er schimmel in de tent ontstaan. Met deze 6 tips voor het schoonmaken van je tent kan je dit voorkomen.

3. Kleine tent

Tijdens de herfst en winter kamperen is het fijn als je tent warm is. De gouden tip: ga kamperen met een kleine tent. Een kleine tent is namelijk makkelijker op te warmen dan een grote tent, omdat er minder loze ruimte is. Om een tent op te warmen kan je onder andere gebruikmaken van een elektrisch kacheltje. Of zet een waxinelichtje aan, dit kan voor veel warmte zorgen in een kleine tent. Hou er wel rekening mee dat je deze ergens veilig neerzet.

4. Isolatie

Als het ’s nachts afkoelt wordt de grond ook erg koud. Als je gaat kamperen in de herfst, dan heb je een voordeel; bladeren isoleren. Dus leg je grondzeil op een hoop bladeren en daar bovenop je tent en je hebt extra isolatie dat de optrekkende kou tegenhoudt. Daarnaast is het verstandig om in plaats van een luchtbed, te slapen op een slaapmatje, oftewel een inflatable. Deze slaapmatjes zijn vaak gemaakt van schuimrubber dat veel sneller opwarmt dan een luchtbed. Of je kunt gebruik maken van een opblaasbaar veldbed met een lattenbodem en een slaapmatje. Deze combinatie zorgt ervoor dat je heerlijk slaapt!

5. Zorg goed voor jezelf

Je lichaam zorgt voor de meeste warmte, dus zorg er goed voor. Eet en drink gedurende de dag genoeg om je lichaam warm te houden. Kleed je ook goed aan overdag, denk aan thermokleding, een goede jas en een muts. Het kan ook helpen om voordat je gaat slapen even een paar oefeningen te doen; stukje rennen, touwtje springen, opdrukken, noem maar op.  Je zult merken dat als je lichaam warm is dat je ook warm blijft in je slaapzak. Een slaapzak is namelijk gemaakt om jou warm te houden, niet om je op te warmen.

Liever niet tijdens koude nachten kamperen in een tent? Lees dan hier onze adviezen over winterkamperen in een caravan of camper. Heb jij nog koude nachten tips tijdens het kamperen? Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.

Reageer op dit artikel

2 Reacties


 • Kirsten

  Een extra isolatie laag onder je tentzeil is een absolute aanrader; neem een stuk plastiek mee wat je onder je tentzeil legt zodat vocht niet kan opstijgen.
  Isolatiematjes uit PU (de bekende EVA matjes) isoleren ook héél goed op een koude ondergrond, neem desnoods een extra isolatiematje mee zodat je zeker geen kou hoeft te lijden. Onderschat de koude die ’s nacht vanuit de bodem optrekt nooit !

  Draag zo weinig mogelijk kleding in je slaapzak want hoe meer kledij je draagt des te minder warm je zal zal aanvoelen omdat hij niet opwarmt doordat de warmte niet kan verspreiden.
  Het is beter om slechts één laag te dragen (thermo ondergoed & sokken) dan meerdere lagen zodat je geen kou lijdt wanneer je ’s nachts de tent uit moet.
  En verder, trek erop uit en geniet van de mooie momenten die je in de natuur doorbrengt.
  Hike more, worry less…

  Reageer

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!