Start2Camp

Kamperen bij vulkanen – deel 1

Kamperen bij vulkanen – deel 1
1144 0

Nee hoor, ik ben niet naar Amerika, IJsland of een andere verre bestemming op vakantie geweest. Sterker nog, om vulkanen te zien hoef je nog geen 1.000 kilometer te rijden. Ze liggen ‘gewoon’ in Frankrijk. In de regio Auvergne om precies te zijn. Dat Frankrijk het meest populaire land is onder Nederlandse kampeerders, maakt het niet minder leuk of spannend. Wedden dat je ook verrast bent van de pracht die je daar én onderweg tegenkomt? Ik deel graag mijn tips met je en laat je weten waar je mooie campings vindt.

In de stromende regen vertrokken we met de camper richting de Ardennen. Eerst even koffie drinken bij vrienden net onder Luik, waar toevallig ook andere vrienden logeerden met hun buscamper. De kampeersfeer zat er gelijk goed in. Na een uurtje of vier verder rijden door de prachtige Champagnestreek, begon de zon volop te schijnen en vonden we het mooi geweest voor de eerste dag.

Markt in Châlons-en-Champagne

De eerste nacht stonden we in Châlons-en-Champagne. Echt een geschikte doorreiscamping, zo bleek toen we alleen maar Nederlandse kentekens zagen die allemaal richting het zuiden trokken. Die hadden, net als wij, CampingCard ACSI bij voor een leuke korting. Het was immers nog laagseizoen. Zaterdagmorgen was er een grote markt in het gezellige centrum van Châlons-en-Champagne, dat op een kwartiertje fietsen ligt vanaf Camping de Chalons en Champagne. Vers fruit haal je in de markthal, de plek waar de inwoners hun wekelijkse rondje maken. Na een terrasje waren we later dan gepland weer bij de camper, maar de jongen bij de receptie vond het gelukkig geen probleem dat we iets later vertrokken dan de standaard vertrektijd van 12 uur.

Leuke ontmoeting met lifters

Tijd om er zo’n 500 kilometer op de teller bij te zetten. Ons doel is het noorden van de Auvergne te bereiken. Tegen de tijd dat het echt warm begon te worden en we dachten, ‘stoppen of doorrijden?’, kwam er bij een tolpoortje een jongen naar ons toe. Met een grappig Frans accent vroeg deze lifter in het Engels of hij en zijn vriendin een stukje mee mochten rijden. Ze deden mee aan een wedstrijd waarbij het erom ging wie als eerste liftend een vooraf afgesproken bestemming wist te bereiken. Natuurlijk wilden wij hen helpen! Altijd leuk om op die manier nieuwe mensen te ontmoeten, toch? We reden bijna de afslag voorbij waar ze eruit moesten, want we hadden genoeg te kletsen. Later dan gepland kwamen we op de fijne, gezellige Camping Les Suchères aan de rand van de Auvergne terecht, op de grens van de departementen Allier en Puy de Dôme, dat we de drukke reisdag zo waren vergeten. Even later zaten we met een wijntje voor de camper. Over het landschap waren we eensgezind: het begint hier wel héél mooi te worden.

Wandelen bij het hoogste punt van de Auvergne: Puy-de-Dôme

Het hoogste punt van de Auvergne ligt op 1.465 meter bij de jongste vulkaan uit de streek Puy de Dôme. Een imposante plek waar de kratervormige kop overal bovenuit steekt. Je kunt de top bezoeken, zelfs met een tandradbaantje die je in 15 minuten boven aflevert: de Panoramique des Dômes. Die vertrekt sowieso meerdere keren per uur in het hoogseizoen en biedt een heel bijzonder uitzicht op 80 andere groene vulkanen in de regio. Ook met kinderen is dat een aanrader. Zelfs de leuke stad Clermont-Ferrand kun je zien liggen. Niet zo gek dus dat het vulkanische landschap van de Auvergne genomineerd is voor de UNESCO-werelderfgoedlijst. Alleen toen wij aankwamen bij de grote parkeerplaats, zagen we de top in een hele dichte mist gehuld. De aardige meneer bij de kassa raadde ons sterk af om naar boven te gaan. Op zijn webcam die op de top stond, was alleen een grijs scherm te zien met druppels. Dat ging geen enkel uitzicht opleveren natuurlijk. Zonde. Gelukkig kon hij een leuke wandeling aanraden die ook vertrok vanaf de parkeerplaats. Dat bleek bijna net zo mooi als het beloofde uitzicht vanaf Puy-de-Dôme.

Binnenkort lees je deel 2 van de reis door de Auvergne en de stops die we maakten in de Ardeche, Troyes en in de Ardennen op de weg terug naar huis. Ben je zelf ook al eens in dit mooie gebied geweest, deel dan hier ook je tips met andere kampeerders!

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!