Start2Camp

Kamperen toen en nu

Kamperen toen en nu
2683 0

Kamperen wordt in Nederland al meer dan honderd jaar gedaan. In de vroege jaren ging je met je fiets en een tentje op pad. Lekker op avontuur voor weinig geld. Tegenwoordig zou je nog steeds op die manier op pad kunnen gaan, maar er zijn nog zoveel manieren om te kamperen bijgekomen. Een nieuwe, luxe manier van kamperen is bijvoorbeeld glamping. Hoe is het kamperen eigenlijk begonnen en hoe heeft dit fenomeen zich ontwikkeld tot zijn huidige vorm?

Kamperen in de kinderschoenen

De eerste kampeerpionier was de Engelse kleermaker Thomas Holding. Aan het eind van de negentiende eeuw ging hij met een zelfgemaakte katoenen tent, dekens, een rantsoen en een kano op pad. De bepakking was zwaar, maar hij zag het als een uitdaging om zijn uitrusting te verbeteren. Hij maakte dan ook een lichtgewichttent die hij op de fiets kon vervoeren. In 1901 richtte hij de eerste kampeerclub op.

De Nederlandse Carl Denig ging naar Londen voor zijn opleiding tot kleermaker. Hij hoorde iets over de kampeeravonturen van zijn Engelse collega Holding en besloot in 1912 met een aantal vrienden zelf het avontuur op te zoeken. Ze vertrokken naar het eiland Wight om daar met een zelfgemaakte tent te kamperen. Eenmaal terug in Nederland waren er natuurlijk veel verhalen te vertellen waar de mensen van smulden. Dit bracht Denig op het idee om tenten te gaan produceren.

Kamperen in opkomst

Tot de Tweede Wereldoorlog was kamperen vooral iets wat gedaan werd door militairen, padvinders en groepen jongeren. Alleen de enkeling die een kampeeruitrusting kon betalen, trok de natuur in. Na de oorlog vond de overheid dat de mensen buitenlucht en stilte nodig hadden voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Tentjes waren goedkoop en dus sloeg men in Nederland massaal aan het kamperen. In de beginjaren werden tentjes lukraak opgezet, soms zelfs in de berm langs de snelweg. Kampeerplekken moesten dan ook steeds beter georganiseerd worden.

In 1957 was kamperen de populairste vakantiebesteding geworden. In de jaren zestig schoten campings in heel Europa als paddenstoelen uit de grond en de campings stonden vol met kampeerliefhebbers. In die tijd kwam de bungalowtent steeds meer in trek, omdat je er rechtop in kon staan en je er meerdere ruimtes had. Daarna kwam de caravan op. De eerste caravan werd al rond 1930 in Nederland geproduceerd, maar vanaf 1950 ontstond steeds meer belangstelling voor het kampeermiddel. Het aantal caravaneigenaren steeg pas echt enorm in de jaren ’60 en ’70, van zo’n 10.000 naar 90.000. Dit gebeurde toen steeds meer mensen zich een auto konden veroorloven.

Kamperen anno nu

Nog altijd is de caravan het populairste kampeermiddelen in Nederland, al wint de camper steeds meer terrein. Maar er zijn ook andere, veelgebruikte kampeermiddelen, zoals de vouwwagen, de camperbus of toch de tent. Je kunt ermee terecht op vele verschillende soorten campings: kleine boerencampings, wintercampings, natuurkampeerterreinen of grote, luxe campings met alles erop en eraan.

Kamperen is de laatste jaren veel eenvoudiger geworden. Tenten zijn veel minder zwaar en makkelijker op te zetten. Ook de kampeerspullen, zoals kookgerei en campingstoelen zijn lichter en nemen minder ruimte in dan voorheen. Campers en caravans worden steeds luxer en zijn handiger ingericht, waardoor er meer plaats is voor jou en je spullen. Ze zijn tegenwoordig vaak comfortabel uitgerust met airco. Met een mover zet je je caravan simpel op zijn plek. Dit kampeermiddel is in de loop der jaren steeds persoonlijker geworden. Een nieuwe rage is het volledig pimpen van je caravan.

Glamping, oftewel ‘glamorous camping’, is dé nieuwe trend op kampeergebied. Kijk bijvoorbeeld eens naar de SunLodges. Het comfort van een hotel wordt gecombineerd met de natuurlijke omgeving en de vrijheid van een camping. Je verblijft niet zomaar in een stacaravan, mobile home of lodgetent. Echt alles is luxe. Glamping is dan ook een mooie manier om rustig aan te beginnen en het kamperen uit te proberen.

Heb jij wel eens eerder gekampeerd? Ging het er toen ook zo anders aan toe dan nu? Wij zijn benieuwd naar je verhalen. Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten of het contactformulier in te vullen.

Kampeerkriebels gekregen van dit artikel? Je kunt onze kampeeruitrusting lenen en zelf ervaren hoe kamperen anno nu eraan toe gaat.

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!