Start2Camp

Tips: naar Spanje zonder tolwegen

Tips: naar Spanje zonder tolwegen
14575 15

“We hebben de wagen volgeladen”. Zo vertrekken deze zomer tienduizenden gezinnen naar het zonnige zuiden voor een heerlijke vakantie. Net als in veel andere landen in Europa, moet je tol betalen op de meeste Franse en Spaanse snelwegen. Gelukkig is er een alternatief, je kunt ook via binnenwegen naar Spanje reizen. Gratis en voor niks. De extra reistijd wordt ruimschoots goedgemaakt door verrassende routes, lokale lekkernijen en zo zijn er nog meer voordelen.

Via de snelweg rijd je lekker snel van A naar B. Maar het onderhoud van die wegen kost veel geld. Daarom vraagt de overheid een bijdrage van de gebruikers. In Frankrijk en Spanje werkt het anders dan in Nederland. Daar betaal je als gebruiker van veel snelwegen tol voor het deel dat je aflegt. Ook buitenlanders moeten de portemonnee trekken. Tot Zuid-Frankrijk betaal je al snel 120 euro, afhankelijk van de klasse van de auto (met of zonder aanhanger of camper). Voor veel vakantiegangers een reden om in plaats van de snelweg de binnenwegen te pakken.

Meerdere wegen die naar Spanje leiden

Het leven draait om keuzes, ook als je gaat kamperen. Wie graag snel op het strand wil ploffen en het liefst doelgericht achter het stuur zit, zijn tolwegen ideaal. Het kost wat, maar dan ben je wel eerder waar je wezen wil. Zonde, zeggen voorstanders van de toeristische route. Door niet via de gebaande paden te gaan ontdek je gelijk verschillende streken van zowel Frankrijk als Spanje. Dat is pas leuk!

De voordelen van een tolvrije route

 • Tanken is stukken goedkoper in een dorpje dan langs de snelweg. Vaak scheelt het zo’n 20 tot 30 cent per liter.
 • Zowel in Frankrijk als Spanje zijn de binnenwegen over het algemeen prima onderhouden.
 • Tegenwoordig liggen er om kleine stadjes en grotere dorpen handige rondwegen, zodat je niet perse dwars door het centrum hoeft te rijden.
 • Onderweg kom je door prachtige landschappen en beland je spontaan in pittoreske dorpjes waar je anders nooit was gekomen.
 • Even de benen strekken is nou eenmaal mooier in een gezellig straatje met smaakvolle restaurantjes dan bij overvolle tankstations met voorbijrazende vrachtwagens. En stoppen om de zoveel uur moet je toch, dan maar zo aangenaam en veilig mogelijk. Het is tenslotte vakantie!

Goed om op te letten

Om goed voorbereid op pad te gaan, hebben we een aantal tips en praktische weetjes als je tolwegen wilt mijden in Frankrijk en Spanje.

 • Welke route? Je kunt de routeplanner ook het werk laten doen door de optie ‘ geen tolwegen’ te selecteren. Scheelt een hoop zoekwerk.
 • De tijd dat bekeuringen uit buitenland niet bij de schuldige op de deurmat belandden, is helaas verleden tijd. Opletten dus, want ook op de binnenwegen wordt geflitst!
 • Binnendoor kun je minder hard rijden. Dat scheelt benzine of diesel. Anderzijds, op binnenwegen zijn ze, zodra de bebouwde kom nadert, fan van rotondes, wegversmallingen en stoplichten. Dat heeft ook invloed op de snelheid waarmee je brandstofmeter daalt.
 • Op de beruchte zwarte zaterdagen en andere drukke dagen in het verkeer, is het meestal ook druk op de binnenwegen. Helemaal niet in de auto stappen is dan een beter plan.
 • Welk type bestuurder ben je? Waar de ene chauffeur het vermoeiend vindt om alleen maar rechtdoor te rijden op de snelweg, raakt de ander duf van vaker terugschakelen en afremmen.
 • In Frankrijk herken je de tolwegen aan de blauwe borden met daarop ‘Péage’. Spanje noemt tolwegen de ‘Autopistas’ en die staan aangegeven met het bord ‘Peaje’.
 • Lijkt het je leuk om een stop te maken in Lyon, Grenoble of Parijs? In die steden betaal je sowieso voor de milieusticker om de stad binnen te komen!

Gratis tolwegen Frankrijk en Spanje

Voor een aantal snelwegen maken de Fransen gelukkig een uitzondering. Daar hoef je geen tol te betalen. We noemen er hier een aantal. Bijvoorbeeld de A31 vanaf Luxemburg, daar begin je pas te betalen na Nancy en als je naar de Elzas rijdt betaal je helemaal geen tol. Ook de A20 bij Limoges is voor een groot deel tolvrij. Een andere populaire route is de A75. Daar betaal je alleen voor het Viaduc de Millau. Een aanrader trouwens om bij deze spectaculaire brug van het uitzicht te genieten!

In Spanje liggen naast de autopistas (autosnelwegen) autovias die gratis zijn en waar bovendien dezelfde maximale snelheid geldt. Een ideaal en goedkoop alternatief die je nauwelijks extra tijd kost.

Benieuwd hoe het in andere landen zit met het betalen van tol? ACSI FreeLife heeft de regels over tol per land op een rijtje gezet.

We wensen je een goede reis!

Reageer op dit artikel

15 Reacties


 • Harrie Derckx

  Wij gaan begin januari met de camper naar Spanje voor 6 weken.
  Graag tips.
  Ik bekijk voor de eerste keer start2camp heel leerzaam.
  Harrie

  Reageer
 • Lucia

  Wij willen deze zomer van de oostkust costa brava via Zaragoza, Pamplona naar het Baskenland van Spanje zumaia met de caravan rijden. Weet iemand of dit een weg is om met een caravan te rijden?

  Reageer
  • Marleen van Bunder

   Beste,

   We gaan met een paar weken terug naar Belgie, we hebben overwinterd in Spanje de streek van Alicante, maar we willen nu graag naar huis zonder of bijna geen peage te betalen. Ze zeggen ons eerst naar Zaragoza dan naar Pamplona en dan naar Irun en zo naar Bordeau enz… maar is dit zonder peage, Wie weet het anders, laat het ons eens weten.
   Alvast Bedankt

   Mvg,

   Reageer
 • Jozef Mertens

  google naar michelin en tik daar begin en eindpunt in
  bij OPTIES vink je aan: geen tolwegen
  en dan zie de tolvrije weg

  Reageer
 • erica

  ik ben bang dat ik ergens op een 10 % steile helling terecht kom met caravan als ik tol wegen vermijden wil.. iemand daar ervaringen mee?

  Reageer
 • Gilbert

  Hoi
  Wij gaan naar Spanje in de vakantie, kan er ons iemand de reis plannen zodat we geen tol moet betalen?

  Mvg Gilbert

  Reageer
 • aerts

  Wij gaan naar Spanje en willen dit langs de kust van Frankrijk doen met mobilhome voor de eerste maal. Iemand ervaring?

  Reageer
 • Betty

  Wij reden vaak naar Spanje zonder tol (1 klein stukje wel). We deden dat vanuit Belgie, via Charleville-Mezieres, Troyes, Auxerre, Nevers, Moulins, Clermont-Ferrand hier kan je de autostrade op zonder tol, enkel de brug van Millau moet je tol betalen maar dat is dan ook de moeite waard om eens langs te rijden. De weg volgen zonder tol in Millau is niet aan te raden, file, hellingen,… . We hebben deze route altijd als rustig ervaren en gaan waarschijnlijk deze zomer ook terug zo naar Spanje rijden.

  Reageer
 • Marc De Spiegeleer

  Bedankt, voor de nuttige tips, wil volgend jaar naar Extremadura.

  Reageer
 • caroline

  ik zoek een alternatieve route om buiten Parijs te blijven op weg naar Spanje. Iemand een suggestie ? Onze stop ligt in Clermont-Ferrand

  Reageer
 • kempers

  hee mooi dankje wel

  Reageer
 • entbrouk Francois

  wij willen naar verta lanuza kun je de juiste roete geven

  Reageer
  • Lucia Velthuis

   Goedemorgen,

   De precieze weg kunnen wij niet vertellen. Maar als je in je navigatie-systeem aanvinkt bij instellingen dat je tolwegen wilt vermijden, dan moet het goed komen.

   Groeten, Lucia

   Reageer

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!