Start2Camp

De verschillen tussen een camper en caravan

De verschillen tussen een camper en caravan
9072 5

Een camper of een caravan? Het is een vraag die veel kampeerders bezighoudt. Het lijkt op het eerste gezicht misschien weinig te verschillen van elkaar. Toch is de manier van reizen anders en bepaalt de keuze voor het soort “huis op wielen” hoe je je vakantie beleeft. We hebben de verschillen tussen kamperen met een caravan en een camper op een rijtje gezet.

De verschillen tussen een camper en een caravan

Onderweg

 • De maximaal toegestane snelheid van een camper is hoger dan die van een auto met caravan. Handig om dat mee te nemen in je afweging als je veel kilometers over de snelweg aflegt.
 • Omdat je hoger zit achter het stuur van een camper dan in een auto, heb je onderweg meer overzicht. Extra veilig volgens sommige kampeerders. Het extra goede uitzicht waar je van profiteert als je door adembenemende landschappen rijdt, pak je mooi even mee!
 • Van plan om een caravan achter de auto te haken? Controleer dan tijdig voor vertrek of je bolide wel in een goede technische staat verkeert. Ook het gewicht dat je auto mag trekken is een check waard voor een veilige rit zonder boetes.
 • Rijden met een caravan is voor menig automobilist een uitdaging. Zeker een bochtje achteruit kan voor de nodige zweetdruppels zorgen. Het voordeel is dat je gewoon plaats kunt nemen in je eigen auto. De oplossing kan een korte cursus zijn waarin je handige tips krijgt voor een ontspannen reis. Het rijden met een camper moet je natuurlijk ook leren, maar het verschil is dat je geen apart kampeermiddel hoeft te vervoeren.
 • Als je kinderen hebt die in een kinderzitje moeten zitten, is het belangrijk om voor een camper uit te zoeken hoeveel wettelijke zitplaatsen er zijn. En met welk type veiligheidsgordels de camper is uitgerust? Kan daarmee het kinderzitje veilig bevestigd worden? Met een caravan reis je natuurlijk met je auto waarin dat allemaal al geregeld is.

Op de camping

 • Eenmaal geïnstalleerd op de camping? Dan start je minder snel de camper als je de omgeving wilt verkennen of je inkopen wilt doen. Dat is een stuk makkelijker met de auto. Een fiets of openbaar vervoer dichtbij de camping kan voor camperaars een oplossing zijn.
 • Gearriveerd? Dan zit je als camperaar net iets sneller met een drankje in de hand dan je buurman die met een caravan vakantie viert. Het ontkoppelen van je caravan en het op z’n plaats zetten kost nou eenmaal even tijd. Vind je het fijn om je auto bij de caravan te parkeren? Check vooraf of de camping dat toestaat.
 • Met een camper kun je het overnachten op campings afwisselen met een nachtje op een camperplaats. Op veel van deze plaatsen, die speciaal ingericht zijn op campers, ben je vaak niet gebonden aan aankomsttijden en/of vertrektijden. Hierdoor kun je flexibeler zijn in je plannen. Tenslotte zijn camperplaatsen gunstig qua kosten: veel zijn gratis of kosten maar een paar euro per nacht.

Welk kampeermiddel kies jij?

Kamperen is voor iedereen. En wat voor vakantie vieren in het algemeen geldt; het is heel persoonlijk en een kwestie van wat bij jou en je gezin past! De volgende vragen kunnen je helpen bij de plannen voor een geslaagde kampeervakantie:

 • Liever op 1 of 2 campings je vakantie vieren of juist elke dag weer verder toeren?
 • Is rijden en onderweg zijn een noodzakelijk kwaad om je bestemming te bereiken of beleef je er juist plezier aan?
 • Lekker doorrijden of vind je het geen probleem om op de rechterbaan te blijven?
 • Is je auto geschikt voor het rijden met een caravan?

Vind je het na het lezen van dit blog nog steeds maar lastig? lees dan eens het handige boek ‘Hoe reis ik met camper en caravan?’ In de webshop van ACSI kun je dit boek aanschaffen. Als je ACSI Club ID-lid wordt, krijg je korting!

Keuze gemaakt? Lees dan meer over het kostenplaatje als je een camper of caravan aanschaft.

Eerst proberen

Over het algemeen is een caravan minder prijzig in aanschaf dan een camper. Maar direct je spaarpot omkeren is niet perse nodig, want tegenwoordig is het huren van een caravan of camper een budgetvriendelijke oplossing vergeleken met het kopen van een eigen exemplaar.

Heb je tips die anderen kunnen helpen of wil je jouw voorkeur delen? Laat hieronder je reactie achter. Leuk om van je te horen!

Reageer op dit artikel

5 Reacties


 • G.M.Bosch

  En wat te zeggen over het verschil in prijs, verzekering etc.?

  Reageer
 • Henk

  Als je over wil stappen van caravan naar camper en de huidige indeling van je caravan bevalt je, probeer dan dezelfde indeling van de camper uit. Vaak gaat het op dit onderdeel mis.

  Reageer
 • Bert

  Diegene die moet kiezen tussen een caravan en een camper: koop een caravan!! Daarmee wil ik aangeven dat het TOTAAL geen vergelijk is. Je moet zelf de geneugten van het reizen met een camper zien; vrijheid, avontuur (als je dat zoekt) , geen verplichte aankomst en vertrektijden etc etc. Zie je die zaken niet als uitgangspunt voor je vakanties en je weekendjes weg, koop dan gewoon een tent of een caravan. Laat je ook niet overhalen door een te enthousiaste camperaar! Nogmaals, het moet uit jezelf komen. De ware liefhebber herkent dit wel toch?
  Daarom van ons ook geen pleidooi voor de camper…

  Reageer
 • Nicolas

  Er zijn meer verschillen dan ik dacht. Naar mijn weten waren campers een verbeterde versie van caravans. Zo te zien hoeft dat helemaal niet het geval te zijn.

  Reageer
 • Henk van Rijswijk

  Even een kleine opmerking:
  Een beetje camper kost € 75000,=/ € 80000,= (heb je nog niets bijzonders)
  Een Mercedes E met vele extra’s kost € 55000,= en een caravan € 25000,=.
  Samen dus ongeveer hetzelfde.
  Rij je wel het hele jaar in een GROTE Mercedes.
  In een caravan heb je dan ook vaak nog meer ruimte en hoef je verder geen kleine auto aan te schaffen voor de rest van het jaar.
  Een camper is niets anders dan een caravan die op een onderstel van een busje is geplaatst.
  Ik kan persoonlijk geen enkel voordeel van een camper verzinnen.
  Wat je met een camper kunt doen. kan je ook met een caravan.
  Ben je bang om achteruit te rijden ? Zoek een grote parkeeplaats en neem wat grote dozen mee en ga oefenen. Het is echt niet moeilijk
  NB. ik heb enkele jaren geleden een hele vergelijkingstabel gemaakt. ik stuur hem graag op.

  Reageer

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!