Start2Camp

Voortent of luifel? Ik help je kiezen!

Voortent of luifel? Ik help je kiezen!
454 0

Zowel een voortent als een luifel zijn erg praktisch als je gaat kamperen. Je creëert schaduw, bent beter beschut bij regen en hebt ook nog eens minder last van wind. Daarbij heb je natuurlijk meer overdekte ruimte. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van deze twee doeken? Ik zet ze graag voor je op een rijtje zodat je de juiste keuze kunt maken.

Caravan met luifel

De luifel

De luifel is nog altijd een veel gezien kampeeraccessoire op campings. Niet alleen in vaste vorm aan campers of caravans, maar ook als losse variant. Bijvoorbeeld voor aan een vouwwagen. Die populariteit komt niet uit de lucht vallen. Want een luifel:

  • is licht
  • neemt weinig opbergruimte in beslag
  • is gemakkelijk op te bouwen
  • is doorgaans goedkoper dan een voortent

Verder heb je met een luifel altijd een fijn schaduwplekje bij je caravan en heb je beschutting tegen lichte regen. Hoeveel je luifel je beschermt tegen regen en wind, hangt af van het type luifel. Zo zijn er uitvoeringen die gebogen zijn en die een knik hebben. Sommige bestaan enkel uit doek, andere hebben ingebouwde (getinte) ramen. En er zijn ook luifels met zijwanden. Uiteraard loont het om te investeren in een luifel gemaakt van kwalitatief hoogwaardige materialen. Let er bijvoorbeeld op of de metalen onderdelen van roestvrij staal zijn.

Welke uitvoering je ook hebt, het is altijd van belang om je luifel goed vast te zetten met haringen, spanbanden of scheerlijnen. Of een combinatie hiervan. Omdat een luifel vaak redelijk licht is, kan die bij harde windstoten en fikse regenbuien losschieten. Daarom kan het raadzaam zijn om de luifel tijdelijk af te breken als er echt slecht weer op komst is.

Caravan met voortent

De voortent

Uit cijfers van NBTC-NIPO Research (een onderzoeksbureau op het gebied van vakantie, vrije tijd, cultuur en zakenreizen) blijkt dat mensen tegenwoordig vaker, maar korter, op kampeervakantie gaan. Dit veranderende kampeergedrag maakt het minder praktisch om met een voortent te reizen. Het op- en afbreken kan namelijk nog best wel even duren. Toch heeft de voortent een aantal voordelen. Want een voortent:

  • is degelijk
  • beschermt perfect tegen wind en regen
  • zorgt de hele dag voor schaduw
  • vergroot de leefruimte aanzienlijk

Vooral dat laatste punt is een belangrijke reden voor kampeerders om een voortent aan te schaffen. Je hebt namelijk altijd een droge plek om te koken, te eten en je spullen op te bergen. Hierdoor is kamperen bij minder goed weer nog steeds comfortabel. Maar hier moet je wel wat voor doen. Natuurlijk is ook hier belangrijk dat je veilig kampeert. Zet je voortent daarom goed vast met haringen, spanbanden en/of scheerlijnen.

Voor de kampeerder die graag weken achter elkaar op dezelfde camping blijft (of overwintert), is een voortent dus een goede investering. Maar wie liever meerdere campings per week bezoekt of flexibel wil zijn, zal waarschijnlijk niet steeds een voortent op willen bouwen en af willen breken. Gelukkig bestaan er lichtgewicht voortenten die relatief snel opgezet zijn. Uiteraard lever je hiermee wel iets in op de degelijkheid. Net als bij luifels heb je ook bij voortenten veel keuze in uitvoering en materiaal. Zo zijn er materialen die goed (katoen) of juist minder goed (nylon of polyester) ademen. En een voortent van acryl is gemakkelijker schoon te maken dan een voortent van katoen.

Win advies in

Het is zeker verstandig om in een kampeerwinkel advies in te winnen. Vertel de verkoper wat voor type kampeerder je bent en denk na over je budget. Een duurdere voortent of luifel zal doorgaans langer meegaan. Ook is het zo dat luxere uitvoeringen vaak handiger zijn om op te zetten omdat er gebruikgemaakt wordt van handige klemsystemen. Hierbij hoef je minder kracht te gebruiken. Je kunt je dus afvragen of je wat meer wil betalen voor extra opzetgemak. En soms is kiezen helemaal niet nodig. Zo zijn er ook combinaties van luifels en voortenten mogelijk. Het aanbod zal je aangenaam verrassen.

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!