Start2Camp

Vrij kamperen in het wild

Vrij kamperen in het wild
6670 1

Vrij kamperen is kamperen buiten een camping. Het is met stip de meest avontuurlijke manier om plekjes te ontdekken die niet op de gebaande paden liggen. In de natuur ben je helemaal op jezelf aangewezen en kun je gaan en staan waar je maar wilt. Een groter gevoel van vrijheid ga je niet vinden, maar je moet niet vies zijn van het minimale comfort. We zetten op een rijtje waar vrij kamperen is toegestaan in Europa. Ook geven we een aantal handige tips om met een gerust gevoel onder de sterrenhemel te slapen.

Ben je ook wel in voor zo’n belevenis waarbij je je tent opzet op een afgelegen plek met uitzicht waar je alleen maar van kunt dromen? Trek er dan eens op uit met onze complete kampeeruitrusting. Die mag je gratis lenen. Het enige dat we vragen is op te schrijven hoe kamperen jou is bevallen. Goede deal toch? Meld je wel snel aan, want op = op.

Elk land zijn eigen regels

Op een aantal plaatsen in Europa is het mogelijk om vrij te kamperen. De meeste kans heb je in dunbevolkte gebieden met veel ruimte en gigantische natuur. Goede voorbeelden zijn Zweden, Noorwegen en Finland. In deze Scandinavische landen kennen ze het allemansrecht. Dat betekent dat je overal vrij mag kamperen, als je je houdt aan voor de hand liggende richtlijnen, bijvoorbeeld dat je niet binnen 150 meter van een woonhuis mag staan.

Schotland is naast een prachtige bestemming, ook een ideaal land als je graag in de vrije natuur kampeert. Daar hebben ze in 2003 de right to roam ingevoerd, want inhoudt dat je overal mag kamperen. Toch heb je wel toestemming nodig van de eigenaar van de grond. In een weidse omgeving is het soms niet gelijk duidelijk waar je die eigenaar kunt vinden. Het beste is dan om even naar een huis in de buurt te lopen (als die er is) en vertellen wat je plan is. Vaak zijn de reacties positief. In het bergachtige Zwitserland kun je het hoger op zoeken, omdat je daar alleen boven de boomgrens je tent neer mag zetten. Verder moet je kampeerplek buiten het zicht van een berghut blijven.

Vrij kamperen in Frankrijk

De Francofielen onder ons hebben ook mazzel. Hoewel de Fransen voorschriften kennen als het om overnachten in de vrije natuur gaat, kun je in Frankrijk prima vrij kamperen. Zo mag je met een camper en een auto met caravan op elke parkeerplaats overnachten tussen 19 uur ’s en 9 uur. Je camper mag alleen niet zwaarder zijn dan 3.500 kg. Voor een tent geldt dat je een plek moet vinden die minstens op een uur lopen van de weg ligt. Verder heb je in de vrije natuur toestemming nodig van de grondeigenaar of van de politie. In de meeste nationale parken mag je niet wildkamperen.

Tips voor vrij kamperen

Iedereen kan vrij kamperen! Met een portie gezond verstand en een ondernemende instelling ga je een onvergetelijk avontuur tegemoet.

  • Download de gratis app Hulp op Zak. Mocht je een keer in een benarde situatie belanden, dan kun je met één druk op de knop hulp inroepen van de alarmcentrale. Is de nood iets minder hoog, dan kun je thuisblijvers via de app de locatie sturen waar je je op dat moment bevindt. Je weet immers nooit waar je terechtkomt. Ook zonder internetverbinding kun je vertrouwen op deze digitale assistent.
  • Respecteer de natuur en denk goed na of je onbewust geen schade aanricht aan de omgeving waar je verblijft. Zo is een vuurtje stoken als het erg droog weer is, natuurlijk sterk af te raden. Duurzaam kamperen, daar gaat het om.
  • Neem voldoende drinkwater mee. Misschien tref je ooit een waterpomp aan op je kampeerplek, maar ook dat water kun je niet zomaar drinken. Eerst koken is dan belangrijk.
  • Valt de schemer en heb je nog nergens een geschikte plek gevonden om te kamperen in de vrije natuur? Geen nood, als je nou een handige camping-app download voor vertrek, dan kun naar een camping in buurt. In de app van ACSI kun je eenvoudig filteren op ecocampings.

Waar mag je niet vrij kamperen?

Sommige landen zijn ze streng, maar duidelijk. Wildkamperen is daar officieel verboden. Dat geldt voor Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Engeland, Ierland, Italië, Spanje, Portugal, Slovenië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië en Bulgarije. Sommige landen maken uitzonderingen als het gaat om kamperen op privéterrein, zoals in Engeland, Spanje en Italië. Dan mag je met toestemming van de grondeigenaar overnachten op zijn land. In Portugal gelden buiten de toeristische gebieden soms uitzonderingen.

Wil je toch graag gaan kamperen op deze bestemmingen? Dan zijn er gelukkig genoeg leuke kleinschalige campings te vinden waar je ook midden in de natuur kampeert. En, hier kun je wél onder een lekkere douche stappen na een dag in de buitenlucht. Een slim plan, want ga je toch vrij kamperen in de landen waar dat verboden is, dan loop je de kans dat de boswachter of de politie je een flinke boete komt brengen.

Paalkamperen in Nederland

Nog nooit van paalkamperen gehoord? Hoewel je in Nederland niet vrij mag kamperen, zijn er in ons eigen land toch mogelijkheden voor echte avonturiers. Staatsbosbeheer heeft op een aantal kleine plaatsen in de bossen aangewezen waar je gratis mag overnachten met je tent. Na 72 uur moet je weer wegwezen. Deze plaatsen zijn aangegeven met een paal, vandaar deze bijzondere naam. In België kennen ze een vergelijkbaar systeem, daar heten de plaatsen in de vrije natuur een bivakzone.

Reageer op dit artikel

1 Reactie


  • Guurt

    Vet gaaf wil dit jaar met me kind voor het eerst lekker overal nachtje vrij camperen. Lijkt me super

    Reageer

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!