Start2Camp

Welk kampeermiddel past bij jou?

Welk kampeermiddel past bij jou?
533 0

Kamperen kan op zo veel manieren. De caravan is in Nederland nog steeds het populairste kampeermiddel, maar ook de camper is de laatste jaren flink in opkomst. De tent is een everseller en de vouwwagen is opeens weer terug van weggeweest. Maar hoe weet je welk kampeermiddel bij je past?

Vraag je allereerst af waarom je wilt kamperen: ligt de nadruk op het buiten zijn of op luxe en comfort? En wat is je budget? Kamperen met de tent of een tweedehands vouwwagen zijn de goedkoopste manieren, maar een caravan of camper huren kan ook. En, niet onbelangrijk, bedenk met hoeveel personen je op reis gaat. Met z’n tweetjes is een compact kampeermiddel handig, maar met kinderen of vrienden erbij heb je meer slaapplekken én meer leefruimte nodig. Je kunt natuurlijk ook een compact kampeermiddel combineren met bijzettentjes, zodat iedereen ook op vakantie z’n privacy behoudt.

Kamperen met een comfortabele caravan

In een caravan heb je een echt dak boven je hoofd en veel nieuwe caravans zijn uitgerust met een handige keuken en een ruime badkamer. Heerlijk als je luxe zoekt en hecht aan je eigen spullen. Een zithoek kun je vaak ombouwen tot extra slaapplaatsen en sommige caravans hebben hefbedden: die zitten je overdag of ’s avonds tijdens een spelletje aan tafel niet in de weg, maar later op de avond heb je in een handomdraai een extra slaapplaats. En er zijn zelfs caravans met een aparte kinderkamer! Op de camping creëer je extra leefruimte door een luifel (handig voor op doorreis) of een voortent aan de caravan te bevestigen. Zo verdubbel je vaak je woonoppervlak. Wordt het een actieve vakantie, dan is een caravan echt ideaal. Je kunt onderweg je kano of fietsen in de caravan vervoeren (let wel op het toegestane gewicht).

Tip: veilig rijden met de caravan? Lees onze tips op Start2Camp.nl/rijdenmetcaravan.

Kamperen met een caravan

Kamperen met een avontuurlijke camper

De camper is de laatste jaren razend populair geworden. Heel begrijpelijk, want er zitten nogal wat voordelen aan deze vorm van kamperen. Vooral de vrijheid is wat veel kampeerders doet besluiten om een camper te kopen of te huren. Met alles wat je nodig hebt aan boord maak je een roadtrip om nooit te vergeten! De maximumsnelheid van veel campers is hoger dan van een auto-caravancombinatie. Je bent dus flexibeler in het bepalen van je route en je kunt meer snelwegkilometers maken op een dag.

Tip: buscamper, alkoof, integraal of halfintegraal? Kijk op Start2Camp.nl/campers welke camper het beste bij jou past.

Kamperen met een camper

Kamperen met een handige vouwwagen

Hét grote voordeel van de vouwwagen: je hoeft maar een klein aanhangertje aan je trekhaak te hangen, maar op de camping heb je wel een enorme tent tot je beschikking. Sommige modellen hebben een harde deksel, waar je onderweg fietsen op kunt vervoeren. Eenmaal op de camping is het een kwestie van het frame uit de aanhanger klappen en voor je het weet zit je met een drankje voor je vouwwagen te proosten op de vakantie. Je kunt kiezen uit compacte varianten voor twee personen, maar ook uit grotere vouwwagens waar je met de hele familie in kunt kamperen. De bedden rusten vaak op de aanhanger of zweven boven de grond en eronder is bergruimte of een extra slaapplaats beschikbaar. De tent biedt genoeg ruimte voor een kampeerkeuken en om al je spullen op te bergen. Klaar voor een volgende bestemming? Dan klap je binnen no time de vouwwagen terug in de aanhanger en ben je klaar om weer op pad te gaan. Het Nederlandse bedrijf Campooz biedt verschillende leuke vouwwagens aan.

Tip: ben je van plan om buiten de gebaande paden te gaan? Dan is een offroad tenttrailer een optie. Hij is vergelijkbaar met een vouwwagen, maar dan onderweg bestand tegen avontuurlijke terreinen.

Kamperen met een vouwwagen

Kamperen met een fijne tent

Dit is het échte kamperen, zoals het ruim honderd jaar geleden begon. Je hebt vast weleens in een koepeltentje geslapen – vroeger op vakantie met je ouders of anders misschien op een festival. Tentdoek, een paar stokken en haringen, meer was er niet nodig om de kampeervakantie te beginnen. Nog steeds zijn er tenten met alleen deze basisingrediënten, maar wist je dat er de afgelopen jaren veel nieuwe technieken bij zijn gekomen? Je hebt pop-uptentjes die je als het ware in de lucht gooit en die zichzelf uitklappen en er zijn opblaasbare tenten die een frame vormen met lucht in plaats van met stokken. Ook het tentdoek is verder ontwikkeld om het tegelijkertijd zo licht, ademend én waterafstotend mogelijk te krijgen. Door indelingen met verschillende slaapcompartimenten heb je zelfs met meerdere mensen in een tent nog behoorlijk wat privacy.

Tip: is de campingvakantie met tent voorbij? Dan is het belangrijk om je tent goed schoon te maken. Lees onze 6 tips voor het schoonmaken van je tent!

Kamperen met tent

Reageer op dit artikel

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!