Start2Camp

Zwaaien naar andere campers, hoort dat zo?

Zwaaien naar andere campers, hoort dat zo?
6188 6

De eerste keer met een camper op pad is altijd spannend. Wat ga je allemaal tegenkomen? Nou, in ieder geval veel andere campers. Wist je dat het een gewoonte is om naar elkaar te zwaaien onderweg? Met deze informatie weet je precies hoe je er helemaal bij hoort tussen alle ervaren kampeerders.  

Jaren geleden toen er nog minder campers op de weg waren, is de gewoonte ontstaan om elkaar te groeten. Even je hand opsteken als je rijdend door de Franse heuvels of langs de Italiaanse meren een mede-avonturier in het vizier krijgt. Net zoals motorrijders dat doen. Je kent elkaar weliswaar helemaal niet, maar toch, de gedeelde passie schept een band. In de loop der jaren is dit een ongeschreven regel geworden onder camperaars door heel Europa.

Hoe zijn de “zwaairegels”?

 • Degene die de andere camper als eerste ziet, neemt het initiatief tot zwaaien.
 • Het maakt niet uit wie er zwaait, de bestuurder of de passagier.
 • Groeten doe je vooral op de binnenwegen, meestal niet op de snelweg. Door de snelheid en de grotere afstand tot de andere rijbaan, is een enthousiaste bestuurder soms moeilijk te zien.
 • Camperaars zijn camperaars, daarom zwaai je naar alle andere campers, ongeacht nationaliteit,  campermerk of de leeftijd van het voertuig.
 • De gewoonte is alleen voor camperaars onderling, het gebeurt maar zelden dat er tussen kampeerders in een camper en een caravan wordt gezwaaid.

Zwaaien naar campers

Zoals het vaak gaat met tradities, in de loop van de tijd worden ze vanzelf aangepast aan de huidige tijdgeest. Dat kan in dit geval leiden tot chauffeurs die geen reactie geven als je ze met de beste bedoeling groet. Houd daarom rekening met deze ontwikkelingen:

 • Het aantal campers dat je tegenkomt onderweg is enorm gestegen de afgelopen tijd. Volgens sommigen is het geen doen meer. Wat je ziet gebeuren is dat bestuurders besluiten om alleen nog naar landgenoten of hetzelfde camper merk te zwaaien.
 • Nog niet elke nieuwe camperrijder is op de hoogte is van dit gebruik.
 • Op sommige bestemmingen zijn ze van nature minder fanatiek. In Scandinavische landen is het bijvoorbeeld niet erg gebruikelijk. Ook ervaren camperaars dat de zwaaibehoefte in Frankrijk een stuk minder dan in de rest van Europa.
 • Ga je in het najaar weg met de camper? In tegenstelling tot de start van het kampeerseizoen, kan er tegen het einde van die periode een soort moeheid zijn opgetreden.

Een aardig gebaar

Voor wie de horizon lonkt, is er tegenwoordig zelfs een handige accessoire op de markt: een plastic handje die je achter de voorruit plaatst. Als alternatief natuurlijk. Want deze traditie in ere houden is toch het leukste!

Wat is jouw mening? Zou jij vanachter het stuur even je hand opsteken?

Reageer op dit artikel

6 Reacties


 • Ron Quaars

  Als caravanbezitter steek ik al jaren mijn duim op tegen passerende caravanners . Camperaars vooral blijven doen!
  Vriendelijke kampeergroeten, Ron.😚

  Reageer
 • jack van gangelen

  ja hoor wij zwaaien al jaren lang naar andere camperaars. Het valt ons op dat vooral duitse camperaars zwaaien. En inderdaad in noorwegen en zweden kom je zoveel camperaars tegen dat het geen doen is naar iedereen te zwaaien. je beperkt het zwaaien dan naar alleen landgenoten.

  Reageer
 • jack jacobs

  ik zal altijd zwaaien naar een andere camperaars, is een leuke traditie die je in eren moet houden, toch?
  ik heb jaren motor gereden en die zwaaien nagenoeg ook allemaal.

  Reageer
 • Paul

  Wat een flauwekul dat gezwaai

  Reageer
 • Anita

  Ik groet bijna altijd,vind dat je dat gebaar bewaren moet,
  Geef meteen een mooi vakantie gevoel.👍☀️

  Reageer
 • Stephan

  Wow, leuk dat gezwaai onderweg… tot je op een camperplaats aankomt. Daar staan hij dan, de camperaar waar je ongetwijfeld onderweg al eens naar gezwaaid hebt. Zo opgesteld dat hij niet één maar twee vakken inneemt. Als je hem wil vragen of hij een klein beetje kan opschuiven zodat je er ook bij kan, dan bekijkt hij je alsof een arm en een been van hem vraagt. Voor mij dus geen gezwaai onderweg, maar een toffe babbel op de camperplaats…

  Reageer

Laat een reactie achter

Meld je aan!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!

Meld je aan!

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Gratis kamperen in een avontuurlijke tent of luxe SunLodge?

Meld je aan voor de Start2Camp Kampeertest!